Arbetslivsvägledning för medarbetare - en unik tjänst

VÅGA FLYGA? 
Ibland behöver vi människor hjälp att hitta nya vägar och fatta beslut om framtiden. Vad vill jag? Vad kan jag? Hur gör man? Arbetslivsvägledning är ett stöd till förändring, antingen på nuvarande arbetsplats eller genom att våga gå vidare till en helt ny yrkeskarriär.
Målet är alltid en god och hållbar lösning för både medarbetare och arbetsgivare.

MEDARBETAREN FÅR:

  • Intresse- och resursinventering 
  • Test av yrkespreferenser
  • Studiebesök eller praktik vid behov - även utanför ringen
  • Hjälp att skriva CV och söka jobb
  • Inventering av eventuella utbildningsalternativ och möjliga finansieringsvägar
  • Samtalsstöd


Arbetslivsvägledning ingår i medlemsföretagets årsavgift.
Övriga företag och organisationer kan köpa tjänsten separat.
 

Några berättelser ur verkliga livet

ÅSA VÅGADE VÄLJA
Åsa hade jobbat i många år på ICA, en bra arbetsplats. Hon var
duktig, omtyckt och nästan aldrig sjuk. Men sedan en tid var hon inte alls glad på jobbet. Hon mådde inte bra och det märktes. Det påverkade både arbetet och privatlivet.

Åsas chef såg en möjlighet i arbetsgivarringen. Hon föreslog att Åsa skulle träffa ringens arbetslivscoach och prata igenom sin situation.

Efter samtal och intresseinventering började Åsa snart veta vad hon ville. Tanken hade mognat. Hon bestämde sig att våga lämna det säkra jobbet på ICA för en ny och just då oviss framtid. Hon tog tjänstledigt i ett år för att utbilda sig till kock. Under studierna kunde hon stötta upp ekonomin genom att jobba extra på sin gamla arbetsplats.

Efter examen hade Åsa turen att få fast jobb där hon hade gjort sin praktik. Nu är hon lycklig över sitt nya arbete och trivs med att använda sin nyvunna kunskap och all sin kreativitet. Och bäst av allt - hon har fått glädjen tillbaka! 

Först i efterhand förstod vi att felet var understimulans. Åsa hade resurser som inte hade kommit till sin rätt tidigare. Ingen såg det från början, allra minst hon själv.
---------------------------------------------------------------------------------
Anna Lindberg, ICA-handlare: "Det är så roligt när Åsa kommer tillbaka och hälsar på. Hon är så glad och man ser att hon trivs med livet! "

EN KROKIG OMVÄG LEDDE TILL MÅLET
Mari hade varit sjukskriven i 2,5 år. Det kändes omöjligt att gå tillbaka till ett arbete i vården. Men hon ville ju jobba med någonting! Men vad? Mari fick börja med en plan för "vuxenprao" på noggrant utvalda arbetsplatser inom yrken som hon kunde tänka sig i framtiden.


Starten var att helt enkelt bara vara i ett växthus. Hon väl mottagen och fick uppgifter att sköta helt i sin egen takt. Det stärkte henne så att hon kunde gå vidare. Nästa steg blev att delta i verksamheten på ett apotek. Det gick bra att börja möta människor igen, men samtidigt insåg hon att det inte var farmaceut hon ville bli. Då fick hon följa med en vårdlärare, och att arbeta med elever var riktigt roligt! Till slut arbetstränade Mari i telefonrådgivningen på en vårdcentral. Hon hade närmat sig sitt gamla yrke igen!

Vad var det som hade hänt? På varje arbetsplats hade Mari sakta blivit starkare och fått tillbaka lite av tron på sig själv. Förståelse, stöd och intressant ny kunskap hade fungerat som medicin för henne. Effekten blev att hon successivt flyttade fram sin målsättning under resans gång.
---------------------------------------------------------------------------------
Mari idag:
"Nu jobbar jag som sjuksköterska igen, och har lagt sjukskrivningen bakom mig".
---------------------------------------------------------------------------------
Arbetsgivaren:
"Vi har fått tillbaka en medarbetare som vi trodde var en förlorad resurs i ett av våra bristyrken"

NINNI ERIKSSON LYCKADES MED DET OMÖJLIGA
Ninni trivdes verkligen med jobbet som lagerarbetare. Hon hade bra arbetskamrater och en förstående chef. När hon blev sjuk fick hon bästa tänkbara stöd från både företaget, facket och vården.   

Det blev många upprepade försök med rehabiliteringsåtgärder och arbetsträning. Trots att Ninni kämpade envist och målmedvetet för att komma tillbaka så lyckades det  inte. 

Efter mer än fem år av sjukskrivning ställdes till slut förhoppningarna till arbetsgivarringen. Ninnis dröm visade sig vara att arbeta med barn. Skulle det kunna bli verklighet trots hennes kroniska led- och muskelvärk? Ingen trodde på det. Alla avrådde...

Med hjälp av arbetsgivarringen fick Ninni ändå chansen att arbetsträna på en förskola som gärna tog emot henne. Där fick hon tid att pröva i praktiken hur hon skulle göra i belastande arbetssituationer. Nästan allt gick att lösa! Hon kände sig friskare och började tro på sig själv. Nu vågade hon ta sitt stora steg och satsa på en utbildning till barnskötare, trots att skolan låg mer än tio mil från hemmet! Det var tufft, men hon kämpade sig igenom utbildningen.

Nu har Ninni lagt sjukskrivningen helt bakom sig och jobbar 75% inom barnomsorgen. Visst har hon ont eftersom sjukdomen finns kvar, men hon är starkare och gladare, hon klarar att arbeta och hon har återfått kontrollen över sitt liv.

På nya jobbet är Ninnis nya chef och arbetskamrater, barn och föräldrar tacksamma att hon finns!